Dakwerken: Mogelijkheden en info

Een van de belangrijkste onderdelen van een woning is het dak. Daken beschermen ons tegen weersinvloeden zoals regen, zon, sneeuw en hagel. Of het nu gaat om het plaatsen of vervangen van dakbedekking, bij dakwerken zijn factoren zoals kwaliteit en professionaliteit onmisbaar!

Dakbedekking plaatsen en vervangen

Door de jaren heen is er een toename te merken van het aantal materialen waarmee dakbedekkingen worden gemaakt. Die variëren van materialen die de natuur ons biedt, zoals hout en stro, tot moderne metalen dakplaten en cement. Op basis van de gemiddelde levensduur van het materiaal dat voor uw dak is gebruikt en wanneer het oorspronkelijk is geïnstalleerd, kunt u inschatten wanneer uw dak moet worden vervangen.

Houd er wel rekening mee dat slecht weer en onverwachte schade de levensduur van een dak aanzienlijk kunnen verkorten, vooral als probleemgebieden niet op tijd worden gerepareerd. Hebt u recentelijk een lek gemerkt in uw huis? Dan kan er ergens in het dak een lek zitten. Vaak komen lekkages voor in gebieden waar zich in de dakgoot scheuren hebben ontwikkeld.

Een eenvoudige dakreparatie kan helpen als uw dak slechts één of twee lekken heeft. Hebt u echter te maken met meerdere lekken, dan is het tijd om de dakbedekking te vervangen. Het detecteren van daklekkages kan echter een gevaarlijke doe-het-zelf-klus zijn en het is dan ook beter om een specialist in dakwerken in te huren.

Hellende daken

Hellende daken zijn de meest voorkomende en effectieve oplossing om maximale bescherming te garanderen. De veelzijdigheid van hellende daken is ongeëvenaard: ze zijn er in alle soorten en maten, van eenvoudige tweezijdige hellingen tot meer complexe vormen.


Hellende daken hebben enorm veel voordelen. De voornaamste zijn:

 • Bescherming tegen weerselementen
  Hellende daken zijn ontworpen om bestand te zijn tegen ijs, sneeuw, wind en water. Ze zijn sterker en stabieler en zorgen voor een perfecte waterafvoer.
 • Thermische isolatie
  Gebouwen met schuine daken zijn compacter dan panden met een plat dak. Deze aanzienlijke vermindering resulteert in een hogere thermische isolatie, eenvoudigweg omdat de grootte van het oppervlak dat aan de buitenkant wordt blootgesteld beperkt is.
 • Extra ruimte
  Hellende daken bieden de mogelijkheid tot extra kamers of opslagruimtes eronder, zonder dat er een dure verdieping aan het hele gebouw moet worden toegevoegd.
 • Langere levensduur
  Hellende daken zijn meestal duurder dan platte daken, maar hebben als voordeel dat er minder frequent en goedkopere reparaties nodig zijn.

Hellende daken plaatsen en renoveren is onze specialisatie. Deze werkzaamheden verrichten wij op vakkundige wijze tegen betaalbare prijzen. Meer informatie nodig? Maak vrijblijvend contact met ons!

Platte daken

De eerste huizen met platte daken dateren uit de jaren 1920. Ondanks de ouderdom van hun oorsprong, worden gebouwen met platte daken als ultramodern beschouwd. Tegenwoordig hebben vastgoedontwikkelaars gezinswoningen met plat dak geïntegreerd in hun aanbod van kant-en-klare woningen.


Een van de grote voordelen van platdakconstructies is het gemak waarmee een vloer kan worden toegevoegd. Deze mogelijkheid is vaak wat de koper met een beperkt budget aanzet om over te stappen tot een woning met een plat dak.

Een ander belangrijk voordeel van een huis met plat dak is de mogelijkheid om van uw plat dak een milieuvriendelijk groen dak te maken. In dit type hedendaagse woning is het bovendien erg eenvoudig om dakramen te installeren die het interieur zullen overspoelen met zonnestralen.

Meer weten over de voordelen van platte daken? Maak gauw contact met ons! Uiteraard zijn we heel goed in staat om een plat dak op professionele wijze voor u te plaatsen. Het removeren van platte daken kunt u ook gerust aan ons overlaten.

Dakrenovatie & dakherstellingen

Goed onderhoud kan niet alleen de levensduur van het dak verlengen, maar eventuele problemen ook vroegtijdig identificeren en deze verhelpen voordat ze erger worden. Een vroege inspectie kan voorkomen dat de kosten van reparatie en renovatie omhoog schieten. Er zijn verschillende redenen om uw dak te aan te pakken: het is beschadigd of oud, u wilt uw huis uitbreiden of u bent van plan om het te verkopen.


Een nieuw dak vereist een aanzienlijke investering en veel planning, maar biedt in ruil daarvoor veel voordelen, zoals het verhogen van de waarde van uw woning of het verbeteren van de energie-efficiëntie en het comfort. Voor potentiële kopers kan dit een enorm voordeel zijn, aangezien ze zich tientallen jaren geen zorgen hoeven te maken over hun dakbedekking. Bovendien zal uw huis er goed verzorgd en veilig uitzien.

Bij dakrenovatie geldt het spreekwoord: voorkomen is beter dan genezen. Laat in ieder geval uw dak regelmatig inspecteren, zeker naarmate het ouder wordt. Het kan essentieel zijn om uw dak te renoveren als het door de tand des tijds schade heeft opgelopen. U kunt er echter ook voor kiezen om uw dak te vernieuwen en de kwaliteit van leven te verbeteren, voornamelijk door materialen te gebruiken die milieuvriendelijker zijn.

Het is belangrijk om uw dak minimaal één keer per jaar en na elke grote periode van slecht weer te controleren. Vraag regelmatig een bezoek van een professionele dakdekker aan, afhankelijk van de leeftijd van uw dak. Met deze voorzorgsmaatregelen houdt u een dak zo lang mogelijk in goede staat. Enkele aandachtspunten zijn:

 • Controleer of er geen pannen of leien ontbreken op uw dak;
 • Zorg ervoor dat er geen lekkages zijn;
 • Let op eventuele korstmossen op de tegels;
 • Zorg er voor dat de haken van de leien niet geoxideerd zijn
 • Ga na of de tegels niet golvend zijn.

Dakisolatie plaatsen

Naast de muren is het dak het element dat het meest in contact staat met de buitenwereld. Een slechte dakisolatie kan het een belangrijke bron van warmteverlies in een gebouw worden. Daarom is een vakkundige dakisolatie zo belangrijk.


Het eerste voordeel van dakisolatie is energiebesparing. Met een goede isolatie kunt u het warmteverlies tot wel 10% verminderen. Houd er rekening mee dat warmte de neiging heeft om op te stijgen en dus via het dak kan ontsnappen. Door uw zolder goed te isoleren, vermindert u temperatuurschommelingen in huis.

Dakisolatie is een investering op lange termijn. Reken gemiddeld tussen de 20 en 110 euro per vierkante meter, afhankelijk van de manier van isoleren. Uw investering is na ongeveer vier jaar winstgevend. In de tussentijd zult u wel een aanzienlijke verlaging van uw stookkosten zien. Op een huis van 100 m² is een besparing van bijkans 500 euro per jaar mogelijk.

Hellend dak isoleren

Een van de belangrijkste voordelen om te kiezen voor een hellend dak is de energie-efficiëntie. Door hun compactheid, ventilatievermogen en het gemak met warmte-isolatie zorgen ze voor veel minder energieverlies.


Ook het onderhoud van een hellend dak is eenvoudiger. Meestal stagneert de waterafvoer op een plat dak, omdat er geen helling is. Het schuine daksysteem echter maakt het gebruik van regenwaterafvoer aan de buitenzijde van het gebouw mogelijk, zodat de afvoer van water eenvoudig en veilig is.

Tegenwoordig zijn er oneindig veel ontwerpen voor hellende daken en net zoveel mogelijkheden om die te isoleren. Hebt u advies nodig over de juiste dakisolatie of bent u opzoek naar ervaren professionals voor het plaatsen ervan? Neem gerust contact met ons op. Wij staan u bij met raad en daad!

Plat dak isoleren

De woning met een plat dak heeft voordelen die u kunnen aanmoedigen om voor dit type constructie te kiezen. Het is sneller te bouwen omdat het dak geen raamwerk heeft. De gewonnen ruimte onder het dak zorgt ook voor een betere isolatie van de woning.


Het platte dak is ook erg esthetisch. Het modern ontwerp contrasteert met het conformisme van meer traditionele huizen met twee of vier zijden. Ook biedt het vele mogelijkheden om uw buitenruimtes te vergroten of om zonnepanelen te plaatsen.

Het platte dak is niet alleen een esthetische aanwinst die stijl aan de woning geeft. Het kan ook een extra woonruimte zijn. U kunt er inderdaad een groot terras creëren om in ontspannen sfeer uw dierbaren te ontvangen voor een goede maaltijd. Het kan ook ruimte bieden aan een jacuzzi of zelfs aan de moestuin.

Als u het dakterras niet als buitenruimte wilt gebruiken, kunt u altijd dakramen installeren om natuurlijk licht in huis te brengen. Het is ook ideaal voor het installeren van fotovoltaïsche panelen. Door de lage hellingshoek kunnen de panelen de hele dag zoveel mogelijk zon opvangen. Platte daken zorgen voor een zeer esthetische uitstraling. Wilt u uw dakisolatie op deskundige laten uitvoeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Dakkapellen plaatsen

Wie op zoek is naar een gemakkelijke manier om extra ruimte te creëren op zolder, zou zeker dakkapellen kunnen overwegen. Bij een schuin dak zijn de mogelijkheden standaard beperkt. Het is bijvoorbeeld lastig om rechtop te staan. Door het plaatsen van dakkapellen ontstaat er meer ruimte voor circulatie. Zo kunt u uw zolder ook als slaapkamer of werkkamer gebruiken.


Naast het creëren van meer ruimte in de kamer, biedt een grote dakkapel nog vele andere voordelen:

 • Meer licht. Veel zolders worden verlicht met kunstlicht. Een dakraam echter laat veel natuurlijk licht binnen.
 • Een mooi uitzicht. Niets is fijner dan door uw dakraam in de verte te kunnen staren.
 • Esthetische meerwaarde. een groot dakkapel versterkt het karakter van uw woning.
 • Financiële opbrengst. Een dakraam vergroot de leefruimte en verhoogt de waarde van uw woning.
 • Minder onderhoud. Dakkapellen van moderne kunststof zijn onderhoudsarm en u kunt het onderhoud zelf doen.

Dakramen plaatsen

Er zijn veel soorten ramen: schuiframen, openslaande ramen, grote en kleine ramen ... de mogelijkheden zijn talrijk. Er is echter een type raam waar vaak geen rekening mee wordt gehouden: het dakraam. Dakramen zijn in feite niets meer dan ramen in een plafond of in het bovenste deel van een muur.


Een dakraam in het plafond in uw huis biedt u meer natuurlijke verlichting dan enig ander type raam kan bieden. Dit komt voornamelijk door hun locatie, en het feit is dat de zonnestralen er volledig loodrecht op voorbij zijn. Het helpt ook om uw huis warm te houden en u bespaart er dus ook mee op de verwarming.

Velen onder ons streven naar het meest natuurlijke licht in ons huis, maar dit kan vaak een probleem zijn. Er zijn kamers zoals de badkamer waarin een raam af en toe hoofdpijn kan geven door de privacy te verminderen. Dakramen laten vanwege hun ligging natuurlijk licht door zonder dat u van buitenaf gezien wordt.

Dakramen vormen overigens een bijzondere decoratie. Weliswaar zijn het ramen, maar ze voegen zeker iets bijzonders toe aan de ruimte. Er zijn veel soorten, materialen en vormen waarmee u een extra sfeer kunt toevoegen en het decoratief element kunt vergroten. En wie wil er nou geen dakramen in zijn woon- of slaapkamer? Een prachtig landschap vanuit de woon- of slaapkamer geeft ons huis altijd een bijzondere charme.

Voor het plaatsen van dakramen zijn er een aantal regels om rekening mee te houden. Het raam moet zodanig worden geplaatst dat het meer licht kan doorlaten. En het ontwerp moeten natuurlijk in lijn zijn met de inrichting van de gekozen kamer. Wilt u gegarandeerd zijn van een deskundige plaatsing of renovatie van uw dakramen? Dan zijn wij met zekerheid een van uw beste opties!

Dakgoten & regenpijpen plaatsen

Dakgoten en regenpijpen dienen om de afvoer van regenwater dat op een dak valt op te vangen en te leiden naar een reservoir. Ze vormen ook een bescherming tegen het binnendringen van water en de voortijdige aantasting van bouwmaterialen aan de buitenkant

Dakgootbeschermers zijn ook ontworpen om vuil zo klein als dennennaalden te filteren zonder de waterstroomcapaciteit te verminderen. Regenwater wordt niet afgeremd in de afdaling en puin wordt door de wind weggeblazen. Daardoor hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het zelf legen van uw dakgoten.

Dakgoten worden van verschillende materialen gemaakt, zoals het lichtgewicht aluminium. Hierdoor is het mogelijk om de verschillende delen van de goten te sluiten zonder te lassen. Er zijn vele redenen om aluminium dakgoten te plaatsen. Aluminium is namelijk weerbestendig materiaal. Daarnaast kunnen de dakgoten niet losraken of schade oplopen door wind, ijs of sneeuwophoping.

Regenpijpen plaatsen

Regenpijpen staan bekend als de structuren van geleiders die verticaal worden geplaatst als afvoer van regenwater. Echte specialisten overwegen technische en praktische criteria die moeten leiden tot een correcte werking van regenpijpen. Houd er rekening mee dat de installatie niet alleen voor esthetiek moet worden gedaan.

Indien u besluit regenpijpen aan een de van de dakgoten te plaatsen, dan zijn de volgende aspecten het belangrijkst:

 • De kanalen moeten een helling naar de regenpijpzijde hebben van minstens 0,5% zodat het water naar die bronnen stroomt.
 • Ook moet ongeveer 50 centimeter worden vrijgelaten in elke steun van de kanalen, alsook ongeveer 150 centimeter tussen de kanalen en de gevel.

Plaats u de regenpijpen in het midden van de goten, dan moet u rekening houden met de volgende factoren:

 • Zorg voor een correcte helling van de kanalen, rechtstreeks naar de verticale regenpijp.
 • Plaats om de 50 centimeter een steunbeugel op de geleiders.

Het maakt in feite niet zoveel uit welke werkwijze uw voorkeur heeft. Belangrijk is dat u advies inwint bij een deskundige die ervaring heeft met dakgoten en regenpijpen plaatsen. Alleen dan bent u verzekerd van een investering waar u jaren van zult genieten!

Dakreiniging en ontmossing

Blootgesteld aan weer en wind kan het dak na verloop van tijd geleidelijk aan verontreinigd raken, zodanig dat dakreiniging en ontmossing noodzakelijk is. Puin, in het bijzonder dode bladeren en twijgen, en mos kunnen zich daar ophopen. Er kunnen scheuren ontstaan en het dak vervult niet langer zijn functies van afdichting en isolatie. Dit is echter te voorkomen als u regelmatig een grondige dakreiniging en ontmossing laat uitvoeren.


Een goed dakonderhoud biedt veel voordelen:

 • Het dak heeft een langere levensduur;
 • Het dak blijft mooi en schoon van kleur, waardoor uw huis zijn waarde behoudt;
 • De werking is duurzaam en kan op lange termijn een aanzienlijke besparing betekenen.

Verbeter de esthetiek van uw huis met een grondige dakreiniging. Een van de eerste en meest voor de hand liggende redenen om uw dak het hele jaar door schoon te houden, is om de aantrekkelijkheid van uw dak te verbeteren. Of u nu overweegt uw huis te verkopen of gewoon een goede indruk wilt maken op uw bezoekers, na een dakreiniging zal uw huis er veel beter uitzien.

Het verwijderen van mossen en algen maakt dat uw dak langer in goede staat blijft. Sommige dakproblemen veroorzaakt door mossen veroorzaken de volgende schade:

 • Vochtschade. Aangezien korstmossen en mos vocht naar het oppervlak van uw dak trekken, kunnen ze uiteindelijk vochtschade veroorzaken als ze te lang op uw dak blijven.
 • Daklekken. Wanneer korstmos buiten uw dak komt, kan het tussen uw dakspanten beginnen te groeien. Dit kan leiden tot daklekken, plafondschade en andere structurele complicaties.

De schade die mossen veroorzaken aan dakbedekkingsmaterialen heeft invloed op de waterdichtheid van uw dak. Regenwater ontstaat vervolgens in deze open ruimtes. Vocht kan ook uw plafonds bereiken, wat u tot zware reparaties zal dwingen.

Als de mosverwijdering van uw dak niet op tijd wordt uitgevoerd, kunnen deze problemen nog erger worden bij winderig weer. Soms ziet u zelfs enkele tegels verdwijnen tijdens een storm, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt wanneer het gaat om reparatie.

Het ontmossen van uw dak is daarom de meest complete stap voor dakonderhoud. Ontmossing reinigt en verwijdert alle mos, korstmossen en schimmels. Het uiteindelijke doel is om het oppervlak van het dak te reinigen en te behandelen om het esthetisch en waterdicht te maken en zo elke nieuwe verspreiding van schimmels en mos te voorkomen.